Marken (plaatselijk: Mereke) is een voormalig eiland in de Zuiderzee, tegenwoordig Markermeer dat sinds 1957 via een dijk met het vasteland verbonden is. Het behoort tot de gemeente Waterland in de provincie Noord-Holland.

Eilandbeeld

Al meer dan een eeuw is het voormalige vissersdorp een belangrijke toeristische trekpleister. De opvallende klederdracht heeft daaraan bijgedragen. Karakteristiek zijn de houten huizen op palen. Nog ouder zijn de zogenaamde werven, kunstmatige verhogingen waarop werd gewoond. De hoofdstraat van Marken heet Kerkbuurt.

Een opmerkelijk landschapsbeeld wordt gevormd door de restanten van het Goudriaankanaal, dat tussen 1826 en 1828 werd aangelegd maar nooit in gebruik werd genomen. Het kanaal doorsneed Marken van het zuidwesten naar het noordoosten en was in 1828 al bevaarbaar. Na 1828 groeide het dicht en werd het gedempt; anno 2011 resteren voornamelijk nog enkele zijsloten. De grote parkeerplaats en de voormalige vuilstort liggen op het tracé van het kanaal.

Marken kan ook per boot vanaf Volendam worden bereikt. Het water tussen Marken en het vasteland heet de Gouwzee.

The Horse of Marken / Paard van Marken
Rose Yard - Marken / Rozewerf - Marken
 • The Horse of Marken / Paard van Marken
 • Rose Yard - Marken / Rozewerf - Marken
 •  

  Indeling Marken

  Marken vormt in wezen één leef- en woonplaats, maar is opgedeeld in diverse buurtschappen. Oorspronkelijk lagen die ook echt los van elkaar. De buurtschappen rondom de haven en de kerk zijn in de loop van de 20e eeuw helemaal met elkaar vergroeid. Dit zijn deHavenbuurt, Kerkbuurt en De Kets (ook wel kortweg Kets). Toch kan men de buurtschappen nog duidelijk herkennen.

  Aparte buurtschappen op het eiland zijn:

  Een nieuwe buurtschap is gepland officieel sinds 2009 in het zuidwesten van het (schier)eiland, deze draagt voor als nog de naamBennewerf.

  Verkeer & Vervoer

  Van de betreding van Marken lopen er asfaltwegen naar de Minneweg, in het noordoosten, en naar de vuurtoren, in het oosten van Marken. Echter, zonder vergunning is Marken met de auto enkel tot het parkeerterrein te berijden.

  Veerdienst

  Vanaf half maart tot en met oktober is er een veerdienst tussen Marken en Volendam vanaf 11.00 tot 18.00 uur, iedere 30/45 minuten. 

   

  Link Wikipedia

   

  From Address:
  or Map